Andlig eller överandlig?


 

Andlighet  eller själslivet,  som utgår från tron att människan har en inneboende ande.

Enkelt uttryck kan vi säga, ande. kropp och själ.

Andlighet är förknippat med begrepp som fromhet, helighet, religiositet, själfullhet, spiritualitet och mysticism. Andlighet kan både handla om tro och sökande, Detta är således förenklade definitioner om andlighet, som jag lånade visa ord från Wikipedia.

Nu är det inte detta jag syftar på i första hand. Kanske kunde jag sätta rubriken,” kristen eller och högfärdig” Det går inte heller, definitionen på det senare kräver en förklaring, varför? Jo därför att det har med stads religionen att göra. Detta är inte min tanke att skriva om, snarare vill jag ge uttryck för och frågar: Vad betyder detta för oss som bekänner oss till Kristi lära, och hur yttrar sig  i vardagen?

Låt mig ta några exempel:

Det är skrivet att var och en blir salig på sin tro, kanske det, andra säger lite skämtsamt, tro får man göra i kyrkan. För mig är detta helt främmande, eftersom det handlar om odefinierad tro. Vad jag egentligen vill komma fram till, och som jag söker, normala yttringar bland människor som bekänner sig till Kristi lära och efterföljelsen. För visa kan det bli en ”andlig kick” och man får intryck av att dessa befinner sig på ett högre plan. För en del kan titlar vara så betydelsefulla, därför skyltar de gärna med dem för att visa sin status  som talar om vad de har uppnått.

Det här är inget nytt, apostlarna  fick möta såna människor när de var ute och predikade omvändelse i Kristus.

Från  1 Kor 4:9-10 läser vi följande:

”  För mig verkar det som att Gud har ställt fram oss apostlar såsom de allra ringaste, såsom ämnade åt döden. För vi har blivit ett skådespel för världen, för både änglar och människor. 10 Vi är dårar för Kristi skull, men ni är kloka i Kristus. Vi är svaga, men ni är starka. Ni är ärade, men vi är föraktade.”…

Och fyller på från 2 Kor 11:5-6

” För jag menar att jag inte på något sätt är underlägsen dessa höga apostlar. 6 Men även om jag är otränad i att tala, saknar jag inte kunskap, utan den har vi klargjort för er på alla sätt.”

Från 2 Kor 12:11

Jag har blivit oförståndig genom att berömma mig*. Ni har tvingat mig till det. För jag borde ha blivit rekommenderad av er, eftersom jag inte på något sätt är underlägsen dessa höga apostlar, även om jag ingenting är.”…

Jag tog med bara en liten del som Paulus och andra apostlar möte på den tiden, det var en andlig högfärd, på samma sätt som vi möter idag. Som vi ser av textrena, manar Paulus till ödmjukhet  och inte ta åt sig äran när det går bra för församlingar.

All ära tillhör Kristus, vi är bara kärl som har fyllts med gåvor till varandras tjänst och Guds ära.

Den som tar till sig äran för framgång ärar inte Gud. Det är därför det heter:  ”Högmod går förre fall”

Ödmjukhet är viktiga  egenskaper  i  Guds församling, den är fostrande, förmanande  och glädjer sig  över andras väl  och ” Upphöjer lovets  offer till Gud som är en frukt ifrån våra läppar”… Heb  13:15

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.